top of page

SFÂRȘITUL RÄ‚ZBOIULUI

Bulgaria a fost prima din Puterile Centrale care a semnat un armistiÈ›iu separat la data de (29 septembrie 1918). La 30 octombrie a capitulat È™i Imperiul Otoman. În 3 noiembrie Austro-Ungaria a trimis un steag alb comandantului italian pentru a-i cere un armistiÈ›iu È™i termenii păcii. Termenii au fost aranjaÈ›i, prin telegraf, cu autoritățile Antantei de la Paris È™i au fost comunicaÈ›i Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat. ArmistiÈ›iul cu Austria a intrat în vigoare începând cu ora 3, în după amiaza zilei de 4 noiembrie. Austria È™i Ungaria au semnat armistiÈ›ii separate, în urma prăbuÈ™irii monarhiei habsburgice.

 

După izbucnirea RevoluÈ›iei germane, a fost proclamată o republică, la 9 noiembrie, marcând sfârÈ™itul Imperiului German. Kaiserul s-a refugiat a doua zi în Olanda, care i-a acordat azil politic (a se vedea Republica de la Weimar). O zi mai târziu (11 noiembrie), la Compiègne, în FranÈ›a, la ora 05.00, într-un vagon de tren a fost semnat armistiÈ›iul. La ora 11, în aceeaÈ™i zi, a încetat focul È™i armatele au început să se retragă. Datorită ordinelor confuze È™i a încercărilor criminale ale unor ofiÈ›eri de a se evidenÈ›ia în ultimul moment, peste cadavrele bieÈ›ilor soldaÈ›i, în aceste È™ase ore teribile, după ce totul fusese încheiat È™i semnat la masa tratativelor, au murit inutil aproape 3 000 de soldaÈ›i È™i au fost răniÈ›i alte peste 6 000. George Lawrence Price este considerat ca fiind ultimul soldat ucis, cu un glonte german în frunte, la ora 10.59.

​

Starea de război între cele două tabere a persistat pentru încă È™apte luni până la încetarea finală, consacrată prin semnarea Tratatului de la Versailles cu Germania (28 iunie 1919) È™i a următoarelor tratate cu Austria (la St. Germain), Ungaria (la Trianon), Bulgaria (la Neuilly) È™i Imperiul Otoman (la Sèvres). Astfel, unele surse oferă ca dată finală a războiului anul 1919; în contrast, cele mai multe comemorări ale războiului se concentrează asupra armistiÈ›iului din 1918.

bottom of page