top of page

Participarea României

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor È™i acÈ›iunilor de ordin politic, diplomatic È™i militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliaÈ›ii, între 28 iulie 1914 È™i 11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război - realizarea statului naÈ›ional unitar român.

​

Din punct de vedere al statutului de beligeranță, România a fost pe rând: È›ară neutră în perioada 28 iulie 1914 - 27 august 1916, È›ară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 august 1916 - 27 noiembrie 1917, în stare de armistiÈ›iu în perioada 27 noiembrie 1917 - 7 mai 1918, È›ară necombatantă în perioada 7 mai1918 - 9 noiembrie 1918, È›ară beligerantă de partea Antantei în perioada 9 noiembrie 1918 - 11 noiembrie 1918.

​

La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o È›ară în care chiar dacă instituÈ›iile regimului democratic erau prezente, funcÈ›ionarea organismului statal era departe de standardele occidentale. Economia avea o structură arhaică È™i anacronică, bazată pe o agricultură de subzistență, tradiÈ›ională È™i cu un nivel redus de productivitate.

​

Societatea era dominată de o aristocraÈ›ie funciară (marii proprietari de terenuri agricole) care îÈ™i exercita dominaÈ›ia asupra unei mase mari de populaÈ›ie, preponderent rurală È™i în covârÈ™itoare măsură analfabetă.

​

Cu tot efortul făcut de elitele politice È™i intelectuale ale țării în a doua jumătate a secolului XIX, România era încă departe de sincronizare cu Occidentul european. În ciuda neajunsurilor, România rămâne cea mai productivă È›ară din Europa de Est datorită resuselor sale naturale si a potenÈ›ialului agricol.

​

Din punct de vedere militar, România venea după o victorie fără glorie în Al Doilea Război Balcanic, euforia victoriei făcând să se treacă cu uÈ™urință peste lipsurile manifestate în domeniul conducerii militare, organizării È™i instruirii trupelor È™i mai ales a înzestrării cu armament È™i tehnică de luptă moderne.

​

DeÈ™i legată de Imperiul Austro-Ungar printr-un tratat secret de alianță, din 1883, România alege să se declare neutră la izbucnirea ostilităților, în iulie 1914, prevalându-se de interpretarea clauzelor relative la „casus foederis”. În anii neutralității, guvernul liberal condus de Ion I.C. Brătianu a adoptat o atitudine de expectativă, în ciuda faptului că toate părÈ›ile implicate în conflict au făcut presiuni asupra României combinate cu promisiuni, pentru a li se alătura.

​

În august 1916, România primeÈ™te un ultimatum să decidă dacă doreÈ™te să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deÈ™i situaÈ›ia de pe fronturile de luptă nu era una favorabilă.

bottom of page